Με αφορμή την επέτειο της παλιγγενεσίας
July 14, 2018
Οι ενδείξεις της καταστροφής -εκεί που ο άµεσος λόγος θα εσώρευε σελίδες επί σελίδων φρίκης- είναι όλες κι όλες η 'Όλόµαυρη ράχη" τα "λίγα χορτάρια" και η "έρηµη γη" σοφά δοσµένες, ώστε από το έλασσον να νοηθεί το µέγιστον, κλασικός τόπος της ελληνικής ποίησης µε γενάρχη τον Όµηρο, που διατηρήθηκε όµως και στο δηµοτικό τραγούδι, αφοµοιωµένος από τον ποιητή µας, που και αλλού µας έχει προϊδεάσει: «Ολίγο φως και µακρινό σε µέγα σκότος κι έρµο»
Ποιος ήταν ο Λουκιανός
July 14, 2018
Ενας Σύριος από την πόλη Σαμόσατα, (αρχαία πόλη στη δεξιά όχθη του Ευφράτη, πριν από τη Ρωμαϊκή κατάκτηση πρωτεύουσα της παλαιάς Κομμαγηνής), ο Λουκιανός, υπήρξε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, και μάλιστα κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, στους χρόνους της δεύτερης σοφιστικής ( 2ος και 3ΟΣ αι. Μ. Χ.), ρήτορας και συγγραφέας έργων γραμμένων σε έντεχνα και άψογα ελληνικά, (αττικίζουσα γλώσσα) γλώσσα εκείνων των καιρών παγκόσμια.
Η μοίρα στον Ηρόδοτο
July 14, 2018
Πριν από τον Ηρόδοτο υπήρξαν οι λεγόμενοι λογογράφοι ή λογοποιοί, (Εκαταίος ο Μιλήσιος, Χάρων ο Λαμψακηνός, Ελλάνικος ο Μυτιληναίος κ.λπ.), αλλά με τον Ηρόδοτο αρχίζει η χαραυγή του ελληνικού πεζού λόγου.
Στο έργο του διακρίνουμε το ιστορικό στοιχείο, (κατʼ εξοχήν το δεύτερο μισό του έργου του), το Εθνολογικο στοχείο (σύγκριση ηθών και εθίμων διαφόρων λαών), το Γεωγραφικο στοχείο (περιγραφές τόπων) και το Ηθικό στοιχείο, (πρόκειται για μικρές ιστορίες- νουβέλες που είναι σχεδόν τραγωδίες, με τη σημασία του όρου) και αυτό θα μας απασχολήσει. Εδώ το θείο έχει τον πρωταρχικό ρόλο.
Και πάλι στο Σολωμό
July 08, 2018
Εις Φραγκίσκα Φράιζερ
Μικρός προφήτης έριξε σε κορασιά τα μάτια
και στους κρυφούς του λογισμούς χαρά γιομάτους είπε:
«Κι αν για τα πόδια σου, Καλή, κι αν για την κεφαλή σου
κρίνους ο λίθος έβγανε, χρυσό στεφάνι ο ήλιος,
δώρο δεν έχουνε για σε και για το μέσα πλούτος.
Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος».
Εισαγωγικο σχόλιο.
Αυτό το μικρό διαμάντι είναι το δεύτερο ποίημα που δένεται εσωτερικά με την «Ημέρα της Λαμπρής» και ταυτόχρονα και τα δυο επικοινωνούν τεχνικά με τον μεγάλο Παππού, τον Όμηρο.
Στο θάνατο του Ν. Καζαντζάκη
June 28, 2018
Στις 26 Οκτωβριου 1956, ,ανήμερα του αγίου Δημητρίου, ο Καζαντζάκης
άφηνε την τελευταία του πνοή.Και ενώ ήταν κυνηγημένος πρώτα από τη Δυτική
εκκλησία για το βιβλίοτου «Τελευταίος Πειρασμός», στη συνέχεια όμως υπέστει κυνηγητό και από την Ελληνική εκκλησία, που υπερτέρησε, και στα: «Καπετάν Μιχάλης» και «Ο Χρστός ξανασταυρώνεται».
Το μοιρολόι της μάννας
June 28, 2018
Στην Ιλιάδα λόγω του πολέμου βρίσκομε πολλά θρηνητικά τραγούδια, που θυμίζουν τα δικά μας μοιρολόγια. Οχτώ αιώνες αργότερα γράφει το δικό του έπος ο Βιργίλιος, το έπος των Λατίνων, την Αινεάδα, πού όταν έχτισαν τη Ρώμη, ονομάστηκαν Ρωμαίοι. Κατά το λατινικό μύθο, που μόνο μύθος είναι, η ίδρυση της Ρώμης, οφείλεται στους.. Τρώες και στους απογόνους του μεγάλου Αινεία που, κατά το μύθο πάντα, έφυγαν από την καμένη Τροία, ήρθαν στην Ιταλία, πάλεψαν με τις εκεί λατινικές φυλές και στο τέλος συμφιλιώνονται, όχι βέβαια χωρίς
αίματα και δράματα.
Η Άλωση της Τροίας κατά τον Βιργίλιο (Β')
June 24, 2018
Ηρθε η ώρα να τον ρωτήσουν και για το άλογο. Kι εκείνος έχει έτοιμο το παραμύθι.
Αναφέρει πως από τότε που ο Διομήδης μαζί με τον Οδυσσέα μπήκαν κρυφά τη νύχτα στην Τροία και έκλεψαν το Παλλάδιο, ιερό ξόανο της Αθηνάς, η θεά οργίστηκε τόσο μαζί τους, που πλέον έπαψε να είναι ο προστάτης τους και για να την εξευμενίσουν κατασκεύασαν αυτό το πελώριο άλογο.
Τέτοιο πράγμα δεν αναφέρεται στον Όμηρο.
Το τραγούδι της Κοντούλας Λεμονιάς
June 06, 2018
◄
1 / 1
►